Geen producten (0)
Geen producten (0)
1 2
 

Ruta graveolens (Wijnruit)

€ 4,50 (exclusief btw 9%)
Omschrijving

Ruta graveolens is een aromatisch geurende wintergroene kruidenplant. Hoogte tot 60 cm. Blad blauwgrijs, dubbel geveerd. Groengele bloemen in tuilen. Mei - september. Zon. Verdraagt droogte. Liefst kalkrijk. Beschutte standplaats. Deze plant schijnt mollen uit de tuin te weren.

Wijnruit is een bittere, sterk geurende plant die veel als sierplant in tuinen wordt gebruikt. Door de sterke geur schijnt het honden en katten te weren uit je tuin. Eveneens is het te gebruiken als middel tegen ongedierte als teken, luizen en vlooien. Maar omdat het als groeiende plant een allergische reactie op de huid kan hebben, is het beter om direct contact met de huid van huisdieren te vermijden. En het dus, in het geval je het wilt gebruiken als anti vlooien middel, eerder in schoonmaakwater te gebruiken. Door de anti parasitaire werking is wijnruit als thee te gebruiken om wormen af te drijven uit het darmkanaal.

Het meest bekend is de ontkrampende werking van wijnruit. Het kan worden ingezet bij spijsverteringskrampen in maag en darm en bij krampachtig hoest.

In meer psychologische zin kan het de ‘stuip’ of schriktoestand verhelpen die veroorzaakt wordt door angst of overprikkeling. Het werkt kalmerend bij spanningshoofdpijn, angst en hartkloppingen. En het versterkt de wil om door te gaan bij mensen die het gevoel hebben ‘er niet meer tegenop te kunnen’ of die zich psychisch of lichamelijk verslagen voelen.

Wijnruit heeft een versterkende werking op het bindweefsel, pezen, spieren, gewrichtsbanden, kraakbeen en botten. Ook versterkt het de bloedvatenwand, verbetert het de elasticiteit van bloedvaten en stimuleert het de doorbloeding. En het kan daarom worden ingezet voor een betere doorbloeding, bij spataderen, aderverkalking en aambeien.

In Frankrijk werd het kruid vroeger het mooie meisjes kruid genoemd. Dit omdat het werd ingezet als abortief kruid. De mooie meisjes schenen een voorliefde te hebben voor dit kruid omdat het hen de mogelijkheid bood tot de vrije liefde, daar het kruid (in hoge dosis) abortus kan bespoedigen. Bij paarden wordt dit kruid om deze abortieve werkzaamheid nog ingezet. Het spreekt hiermee voor zich dat wijnruit niet gebruikt dient te worden tijdens zwangerschap!

Wijnruit is een krachtig kruid. Het is dus belangrijk om het voorzichtig en met mate te gebruiken. In hoge dosis kan het slaperigheid, duizeligheid, speeksel toevloed en melancholie veroorzaken. En in zeer hoge doseringen kan het zelfs een hallucinogene werking hebben. Door de Romeinen werd wijnruit toegevoegd aan wijn, wat terug te vinden is in de naam, om deze hallucinogene werking die verwant is aan absint.

Wijnruit niet gebruiken bij zwangerschap. En het kan, vanwege een prikkelende werking op de nieren, niet gebruikt worden door nierpatiënten.

Facebook