Geen producten (0)
Geen producten (0)
 

Papaver somniferum (Slaapbol 'opium')

€ 1,00 (exclusief btw 9%)
Omschrijving

De Slaapbol, die de wetenschappelijke naam Papaver somniferum draagt, is een bekende eenjarige plant die tot de papaverfamilie (Papaveraceae) wordt gerekend. Deze soort, die zeer grote zaaddozen vormt, staat bekend als de grote oorspronkelijke maanzaadbol of opiumpapaver.

Uit het gedroogde melksap van de kenmerkende zaadbol, die ook wel maanbol wordt genoemd, wordt al eeuwenlang opium gewonnen. Opium bevat een aantal alkaloïden, waarvan morfine, codeïne, papaverine, laudanine en noscapine de bekendste zijn. Middelen die van opium afkomstig zijn, zijn veelal verslavend en staan bekend als opiaten.

Zaai de zaden in de maanden april en mei buiten in fijn gehakte grond. Zaai de zaden niet te dicht op elkaar, dit veroorzaakt kleine, kwetsbare planten. Hark de grond iets in en druk lichtjes aan zodat de zaden niet bedekt worden. De ideale kiemtemperatuur ligt onder de 20 °C. Bij hogere temperaturen neemt de kiemkracht af.

Bij warm weer dien je het zaad te mengen met vochtige potgrond en dit een week lang in de koelkast te plaatsen. Hierna kun je het zaad met grond en al uitzaaien waarna de kieming snel zal volgen.

Facebook